Η CRP, ή C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, είναι μια ουσία που παράγει το σώμα μας όταν υπάρχει φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθίσματα όπως οι λοιμώξεις, οι τραυματισμοί και οι χρόνιες ασθένειες, και αποτελεί μέρος της φυσικής άμυνας του σώματος. Η μέτρηση της CRP αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τους γιατρούς, αφού τα επίπεδά της στο αίμα μας δίνουν πληροφορίες για την παρουσία και την ένταση της φλεγμονής. Ας δούμε όμως περισσότερα για το τι είναι η CRP, πώς παράγεται, και ποιον ρόλο έχει στο σώμα μας.

Είδη CRP: CRP και CRP Υψηλής Ευαισθησίας (hs-CRP) – Διαφορές και Κλινική Εφαρμογή

Στη σύγχρονη κλινική πρακτική, μετράμε δύο διαφορετικά είδη CRP: την κλασική CRP και την CRP υψηλής ευαισθησίας ή hs-CRP (high-sensitivity CRP). Η κύρια διαφορά τους έγκειται στην ευαισθησία της μέτρησης: η CRP χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει σημαντική φλεγμονή, όπως αυτή που προκαλείται από λοιμώξεις ή τραυματισμούς, ενώ η hs-CRP ανιχνεύει πολύ χαμηλότερα επίπεδα CRP, κάτι που βοηθά να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η CRP είναι χρήσιμη για την ανίχνευση και παρακολούθηση οξέων φλεγμονωδών αντιδράσεων, όπως σε λοιμώξεις ή αυτοάνοσες παθήσεις, και τα επίπεδά της αυξάνονται σημαντικά όταν υπάρχει έντονη φλεγμονή. Αντίθετα, η hs-CRP αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανιχνεύοντας πολύ χαμηλά επίπεδα CRP, τα οποία συσχετίζονται με μια πιο «αθόρυβη» χρόνια φλεγμονή που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της CRP και της Hs-CRP;



Οι τιμές της CRP διαφέρουν ανάλογα με το εργαστήριο, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόλυτο πρότυπο. Συνήθως, τα αποτελέσματα αναφέρονται σε mg/dL ή mg/L

Πίνακας 1: Τιμές hs-CRP για Καρδιαγγειακό Κίνδυνο

Επίπεδα hs-CRPΕρμηνεία
< 1 mg/dL (< 10 mg/L)Χαμηλός καρδιαγγειακός κίνδυνος
1 – 3 mg/dL (10 – 30 mg/L)Μέτριος καρδιαγγειακός κίνδυνος
> 3 mg/dL (> 30 mg/L)Υψηλός καρδιαγγειακός κίνδυνος

Πίνακας 2: Τιμές CRP για Ερμηνεία Φλεγμονής

Επίπεδα CRPΕρμηνεία
< 0.3 mg/dL (< 3 mg/L)Φυσιολογικό επίπεδο (παρατηρείται σε υγιείς ενήλικες)
0.3 – 1.0 mg/dL (3 – 10 mg/L)Φυσιολογικό ή ελαφρώς αυξημένο (π.χ. παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, κρυολόγημα, κάπνισμα)
1.0 – 10.0 mg/dL (10 – 100 mg/L)Μέτρια αύξηση (συστημική φλεγμονή: ρευματοειδής αρθρίτιδα, ΣΕΛ, καρκίνοι, έμφραγμα, παγκρεατίτιδα,Οξεία Σκωληκοειδίτιδα)
> 10.0 mg/dL (> 100 mg/L)Σημαντική αύξηση (οξείες βακτηριακές λοιμώξεις, ιογενείς λοιμώξεις, μεγάλη κάκωση,)
> 50.0 mg/dL (> 500 mg/L)Σοβαρή αύξηση (οξείες βακτηριακές λοιμώξεις)

Πώς παράγεται η CRP και τι σημαίνει η αύξησή της;

Η CRP παράγεται κυρίως στο ήπαρ (συκώτι). Όταν το σώμα μας αντιδρά σε μια φλεγμονώδη κατάσταση, όπως μια λοίμωξη ή ένα τραυματισμό, απελευθερώνονται στο αίμα ορισμένες ουσίες που ονομάζονται κυτταροκίνες. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η ιντερλευκίνη-6 (IL-6). Αυτή η κυτταροκίνη δίνει σήμα στο ήπαρ να αυξήσει την παραγωγή της CRP, η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Είμαστε σε θέση να μετρήσουμε εργαστηριακά τα επίπεδα της CRP στο αίμα με μια απλή εξέταση αίματος. Επειδή τα επίπεδα της CRP αυξάνονται γρήγορα σε περιπτώσεις φλεγμονής η μέτρηση των επιπέδων της CRP μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε εάν υπάρχει κάποια ενεργή φλεγμονώδης διαδικασία στον οργανισμό.  

Για παράδειγμα, σε λοιμώξεις όπως η πνευμονία ή η ουρολοίμωξη, τα επίπεδα της CRP μπορεί να ανέβουν σημαντικά κατά την οξεία φάση και να μειωθούν με τη σωστή αντιβιοτική θεραπεία. Επίσης, σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, τα επίπεδα της CRP μπορεί να παραμένουν αυξημένα λόγω της συνεχούς φλεγμονής.

Ποιος είναι ο φυσιολογικός/βιολογικός ρόλος της CRP στο σώμα;

Η CRP είναι ένα σημαντικό μόριο στην άμυνα του σώματος απέναντι σε μικρόβια και στη ρύθμιση της φλεγμονής. Όταν το σώμα μας αντιμετωπίζει μια απειλή, όπως μια μόλυνση ή ένα τραυματισμό, η CRP παράγεται γρήγορα και καθοδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Η CRP δρα και σαν «οψωνίνη» – δηλαδή μια πρωτεΐνη που «μαρκάρει» τα επικίνδυνα ή κατεστραμμένα κύτταρα, διευκολύνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να τα αναγνωρίσει και να τα απομακρύνει. Είναι σαν να βάζει μια ένδειξη στα κύτταρα που πρέπει να απομακρυνθούν, επιτρέποντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να δουλέψουν πιο αποδοτικά, απομακρύνοντας ό,τι δεν πρέπει να βρίσκεται πλέον στο σώμα.

Ένας από τους βασικούς ρόλους της CRP είναι να βοηθά τα ανοσοκύτταρα, όπως τα μακροφάγα (που λειτουργούν σαν «καθαριστές»), να εντοπίζουν και να καταστρέφουν τα μικρόβια. Η CRP προσκολλάται στην επιφάνεια των μικροβίων, διευκολύνοντας τα ανοσοκύτταρα να τα «πιάσουν» και να τα καταστρέψουν σε μια διαδικασία που ονομάζεται φαγοκυττάρωση, όπου τα μικρόβια κυριολεκτικά «καταπίνονται» από τα ανοσοκύτταρα.

Εκτός από τα μικρόβια, μετά από οποιονδήποτε τραυματισμό ή κατάσταση που προκαλεί νέκρωση (δηλαδή θάνατο) ιστών ή κυττάρων, η CRP προσκολλάται στα νεκρά κύτταρα, «σηματοδοτώντας» στο ανοσοποιητικό σύστημα ότι πρέπει να καθαρίσει την περιοχή. Έτσι, προετοιμάζει τον τραυματισμένο ιστό για σωστή επούλωση και βοηθά το σώμα να ανακτήσει την υγεία του.

Σε πόση ώρα αυξάνει η CRP και πότε πέφτει;

Η CRP θεωρείται πρωτεΐνη οξείας φάσης, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνει γρήγορα σε απόκριση σε φλεγμονή ή τραυματισμό. Συγκεκριμένα:

  • Εντός 2 ωρών από την έναρξη της φλεγμονώδους αντίδρασης, τα επίπεδα της CRP αρχίζουν να αυξάνονται.
  • Μέγιστο επίπεδο σε 48 ώρες: Η CRP φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο της εντός 48 ωρών από την έναρξη της φλεγμονής ή της λοίμωξης.
  • Πτώση των επιπέδων μετά τις 48 ώρες: Μετά από αυτό το σημείο, και εφόσον η αιτία της φλεγμονής αντιμετωπίζεται ή υποχωρεί, τα επίπεδα της CRP αρχίζουν να μειώνονται.

Η CRP έχει χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 18 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 18 ώρες τα επίπεδα της CRP μειώνονται στο μισό των προηγούμενων επιπέδων, αρκεί να μην υπάρχει κάποιος ενεργός παράγοντας φλεγμονής. Έτσι, η ταχεία πτώση της CRP είναι ένας θετικός δείκτης ότι η φλεγμονώδης διαδικασία υποχωρεί και ότι η θεραπεία ή η φυσική αντίδραση του σώματος είναι αποτελεσματική.

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να αυξηθεί η CRP;

Η CRP αυξάνεται σε οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί νέκρωση κυττάρων, όπως σε λοιμώξεις από μικρόβια, τραύματα, καρκίνο ή αυτοάνοσες ασθένειες. Δεν είναι ένας ειδικός δείκτης που μπορεί από μόνος του να διαγνώσει κάποια συγκεκριμένη πάθηση, και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η διερεύνηση από τον ιατρό για να προσδιοριστεί η αιτία της αύξησής της.

Σε αυτοάνοσες ασθένειες, όπου η καταστροφή των κυττάρων είναι συνεχής, όπως σε αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. Ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή νόσος του Crohn), τα επίπεδα της CRP παραμένουν υψηλά και μειώνονται μόνο όταν η πάθηση τεθεί υπό έλεγχο με θεραπεία.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι πολλές διαφορετικές καταστάσεις, τόσο οξείες όσο και χρόνιες, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα CRP στο αίμα, και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων εξαρτάται από την πλήρη κλινική εικόνα του ασθενούς.

ΚατάστασηΠαράδειγμα
Οξείες ΛοιμώξειςΒακτηριακές λοιμώξεις (πνευμονία, σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, ουρολοιμώξεις), Ιογενείς λοιμώξεις (γρίπη, ηπατίτιδα, έρπης)
Χρόνιες Φλεγμονώδεις και Αυτοάνοσες ΑσθένειεςΡευματοειδής αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ), Νόσος του Crohn, Ελκώδης κολίτιδα
Καρδιαγγειακές ΠαθήσειςΈμφραγμα του μυοκαρδίου, Αθηροσκλήρωση
Οξείες Κακώσεις και ΤραυματισμοίΜετεγχειρητική φλεγμονή (μετά από χειρουργική επέμβαση), Τραυματισμοί (κατάγματα, εγκαύματα, σοβαροί μώλωπες)
Κακοήθειες (Καρκίνοι)Καρκίνος του πνεύμονα, παχέος εντέρου, στομάχου, Πολλαπλούν μυέλωμα
Μεταβολικά ΝοσήματαΠαχυσαρκία, Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2
Χρόνια Νεφρική ΝόσοςΧρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση
Περιβαλλοντικοί και Ζωονομικοί ΠαράγοντεςΚάπνισμα, Χρόνια έκθεση σε ρύπους και χημικές ουσίες
Ορμονικές και Ενδοκρινικές ΚαταστάσειςΕγκυμοσύνη, Θυρεοειδίτιδα και άλλες ορμονικές διαταραχές

Πότε η CRP μπορεί να είναι Ψευδώς Αυξημένη ή Ψευδώς Φυσιολογική

Ψευδώς Αυξημένη CRP

Σε ορισμένες καταστάσεις, τα επίπεδα της CRP μπορεί να εμφανιστούν αυξημένα χωρίς να υπάρχει πραγματική φλεγμονή:

  1. Έντονη Άσκηση ή Τραυματισμοί: Η έντονη σωματική άσκηση ή ένας τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της CRP, καθώς το σώμα αντιδρά στο φυσικό στρες που προκλήθηκε, χωρίς να υπάρχει παθογόνος αιτία.
  2. Κάπνισμα: Το κάπνισμα, ακόμη και χωρίς άλλους παράγοντες φλεγμονής, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα CRP λόγω της συστηματικής αντίδρασης που προκαλεί στον οργανισμό.
  3. Παχυσαρκία: Σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, οι τιμές της CRP μπορεί να είναι υψηλές λόγω της χρόνιας χαμηλού επιπέδου φλεγμονής που παρατηρείται στον λιπώδη ιστό, ακόμα και αν δεν υπάρχει ενεργή λοίμωξη ή φλεγμονή.
  4. Εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα CRP μπορεί να είναι αυξημένα λόγω των φυσιολογικών αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  5. Χρόνια Νεφρική Νόσος: Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια συχνά εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα CRP λόγω ανισορροπιών στις πρωτεΐνες του αίματος και στη λειτουργία των νεφρών, ακόμα και χωρίς φλεγμονή.

Ψευδώς Φυσιολογική CRP

Σε άλλες περιπτώσεις, η CRP μπορεί να παραμένει φυσιολογική παρά την ύπαρξη φλεγμονής:

  1. Λήψη Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων: Φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ιβουπροφαίνη) μπορούν να μειώσουν την παραγωγή CRP, ακόμα κι αν υπάρχει ενεργή φλεγμονή.
  2. Ιογενείς Λοιμώξεις: Οι ιογενείς λοιμώξεις συχνά προκαλούν χαμηλότερα επίπεδα CRP σε σχέση με τις βακτηριακές λοιμώξεις. Για παράδειγμα, σε ήπιες ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, η CRP μπορεί να παραμείνει κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα.
  3. Τοπική ή Ήπια Φλεγμονή: Σε περιπτώσεις όπου η φλεγμονή είναι περιορισμένη σε συγκεκριμένο σημείο (π.χ. δερματίτιδα) ή είναι ήπια, η CRP μπορεί να μην αυξηθεί σημαντικά, καθώς παράγεται κυρίως σε συστηματική φλεγμονή.
  4. Γενετικές Μεταλλάξεις: Κάποια άτομα έχουν γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν την παραγωγή CRP, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και σε παρουσία φλεγμονής.

Συμπερασματικά

Η CRP είναι ένας σημαντικός δείκτης φλεγμονής που μπορεί να μας δείξει αν υπάρχει πρόβλημα στο σώμα μας. Εκτός από την αντιμετώπιση παθογόνων, η CRP βοηθά στην απομάκρυνση των κατεστραμμένων κυττάρων και την ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης. Η hs-CRP, ειδικά, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και βοηθά τους γιατρούς να εκτιμήσουν καλύτερα τον κίνδυνο εμφράγματος για το μέλλον.

Παρόμοια Άρθρα