Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο μήκους περίπου 7-15 εκατοστά και σχήματος αχλαδιού που βρίσκεται στο δεξιό πάνω τεταρτημόριο της κοιλιάς ακριβώς κάτω από τα δεξιά πλευρά σας. Η χοληδόχος κύστη είναι προσκολλημένη στη κάτω επιφάνεια του συκωτιού. Η χοληδόχος κύστη συνδέεται με το πεπτικό σας σύστημα μέσω ενός συστήματος  σωληνάριων  που ονομάζονται χολαγγεία (δηλαδή αγγεία που μεταφέρουν τη χολή).  

 Η χοληδόχος Κύστη παίζει κεντρικό ρόλο στην πέψη. Η κύρια λειτουργία της είναι όπως φανερώνει και το όνομά της είναι να “δέχεται και να αποθηκεύει τη χολή”. Η χολή είναι ένα υγρό που παράγεται από το συκώτι και βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών. Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για το υγρό της χολής.  

Το συκώτι σας παράγει συνεχώς χολή και ένα μέρος αυτής αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη μέχρι χρειαστεί. Εάν καταναλώσεις τροφές που περιέχουν λίπος θα προκλείθει  σύσπαση της χοληδόχου κύστης με αποτέλεσμα το  άδειασμα της αποθηκευμένης χολής στο λεπτό έντερο, όπου και θα βοηθήσει στο να διασπαστεί το λίπος που έφαγες. Γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος απαιτούν περισσότερη χολή. 

Παθήσεις της Χοληδόχου Κύστης 

Πολλές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τη χοληδόχο κύστη. Οι πιο συχνές παθήσεις περιλαμβάνουν: 

  • Χολολιθίαση (πέτρες στη χοληδόχο κύστη): Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη είναι μικρές, σκληρές εναποθέσεις που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη και τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικές. Αν αρχίσουν να προκαλούν συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ήπια όπως δυσπεψία η και πιο σοβαρά όπως κολικοί χοληφόρων, χολοκυστίτιδα, παγκρεατίτιδα και άλλα. Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για τις πέτρες στη χολή. 
  •  Χολοκυστίτιδα: Είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, με τα συμπτώματα της οξείας χολοκυστίτιδας είθισται να είναι πιο σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή. Συνήθως αναπτύσσεται όταν υπάρχουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει από λοίμωξη. 
  • Πορσελανοειδής χοληδόχος κύστη: Εναπόθεση ασβεστίου και σκλήρυνση της χοληδόχου κύστης. Συνήθως αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής. 
  • Εμπύημα χοληδόχου κύστης: Μια από της επιπλοκές της οξείας χολοκυστίτιδας. Μια βακτηριακή λοίμωξη που προκάλεσε οξεία χολοκυστίτιδα εάν δε αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πύου μέσα στη χοληδόχο κύστη. Αυτό είναι μια σοβαρή και επείγουσα χειρουργική πάθηση. 
  • Πολύποδας της χοληδόχου κύστης: Όγκοι τις χοληδόχου κύστης. Οι περισσότεροι είναι καλοήθεις. Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι κακοήθης  ή να γίνουν κακοήθεις στη πορεία. Δυστυχώς χωρίς αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι αδύνατο να πει κάποιος με σιγουριά εάν  ο πολύποδας είναι κακοήθης ή όχι. 
  • Καρκίνος χοληδόχου κύστης: Αυτού του τύπου ο καρκίνος είναι σπάνιος και δύσκολος στην διάγνωση. Εμφανίζεται όταν κακοήθη κύτταρα εντοπίζονται στους ιστούς της χοληδόχου κύστης. 

Συμβουλές για Υγιή Χοληδόχο Κύστη 

Οι παθήσεις της  χοληδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγείας της. Η υγεία της χοληδόχου κύστης σχετίζεται συχνά με τη διατροφή σας. 

  • Δώστε προτεραιότητα σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια και ολικής αλέσεως δημητριακά περιέχουν πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο, οι οποίες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για νόσο της χοληδόχου κύστης. Περιέχουν επίσης ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη των πετρών της χοληδόχου κύστης. 
  • Περιορίστε τα επεξεργασμένα φαγητά και τη ζάχαρη: Η κατανάλωση αυτών των τροφών τακτικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παθήσεις της χοληδόχου κύστης. 
  • Συχνά γεύματα/ Αποφύγετε τη γρήγορη απώλεια βάρους::  Η συχνή κατανάλωση τροφών και η αποφυγή μακροχρόνιας νηστείας βοηθούν την χοληδόχο κύστη να αδειάζει τακτικά, κάτι που μπορεί να προλάβει τις πέτρες της χοληδόχου κύστης. χοληδόχου κύστης. Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί επίσης να προκαλέσει αναποτελεσματική εκκένωση της χοληδόχου κύστης. 

Θεραπεία Παθήσεων Χοληδόχου Κύστης 

  • Φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο: Οξεία επεισόδια κολικού κύστεος και χοληφόρων  απαιτούν παυσίπονα και σπασμολυτικά. 
  • Αντιβιοτικά: Εάν έχεις οξεία χολοκυστίτιδα , ο γιατρός πιθανόν σου  συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Αυτά τις περισσότερες φορές είναι μια προσωρινή θεραπεία μέχρι να γίνει χειρουργική αντιμετώπιση. 
  • Ουρσοδεοξυχολικό Οξύ: Φάρμακο από του στόματος. Ενδέχεται να μειώσει το μέγεθος μερικών μικρών λίθων εάν και εφόσον είναι λίθοι χοληστερόλης. Δε δουλεύει για όλους τους τύπους των χολόλιθων. Η αγωγή είναι χρόνια με αρκετές γαστρεντερικού τύπου παρενέργειες. Συχνά η πέτρες επανέρχονται μετά τη διακοπή της θεραπείας.  
  • Χειρουργική επέμβαση: Τείνει να είναι η μόνη μόνιμη και αποτελεσματική λύση για τη συντριπτική πλειονότητα τον παθήσεων τις χοληδόχου κύστης.  

Ζώντας Χωρίς Χοληδόχο Κύστη 

Μπορείτε να ζήσετε μια εντελώς φυσιολογική ζωή χωρίς χοληδόχο κύστη. Το συκώτι σας θα συνεχίσει να παράγει αρκετή χολή για να βοηθήσει στην πέψη των τροφών, αλλά αντί να αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, θα ρέει συνεχώς στο πεπτικό σας σύστημα. Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως φούσκωμα ή διάρροια μετά την επέμβαση, αν και συνήθως αυτά βελτιώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. 

Παρόμοια Άρθρα