Το σύνδρομο Ortner, επίσης γνωστό ως καρδιοφωνικό σύνδρομο, είναι μια σπάνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παράλυση του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Πρώτα περιγράφηκε από τον Αυστριακό γιατρό Norbert Ortner το 1897. Eίναι μια κατάσταση όπου κάποιος έχει βραχνή φωνή λόγω πίεσης στο λαρυγγικό νεύρο από ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο ή καρδιακή δομή. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η καρδιά ή τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται ή αλλάζουν σχήμα, προκαλώντας πίεση στο νεύρο που ελέγχει τη φωνή.

Ποιες είναι οι Αιτίες του Συνδρόμου Ortner;

Ιστορικά, η πιο κοινή αιτία του καρδιοφωνικού συνδρόμου είναι ένας διατεταμένος αριστερός κόλπος λόγω στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί και άλλες αιτίες, όπως:

  • Πνευμονική υπέρταση
  • Ανευρύσματα της θωρακικής αορτής
  • Διευρυμένη πνευμονική αρτηρία
  • Σύνδρομο ανώμαλης υποκλείδιας αρτηρίας

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να συμπιέσουν το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, οδηγώντας σε βραχνάδα, ένα βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου Ortner.

Ποιοι Επηρεάζονται;

Το σύνδρομο Ortner είναι πιο κοινό στους άνδρες, πιθανόν λόγω της υψηλότερης συχνότητας καρδιαγγειακών παθήσεων στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Παρόλο που κυρίως επηρεάζει μεγαλύτερους ενήλικες, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και έχει περιγραφεί ακόμη και σε βρέφη.

Συμπτώματα και Διάγνωση

Το κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου Ortner είναι η βραχνάδα που προκαλείται από παράλυση του αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου. Αυτή η βραχνάδα προκύπτει από τη μηχανική συμπίεση του νεύρου από διευρυμένες καρδιαγγειακές δομές. Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό ιστορικού ασθενούς, κλινικής εξέτασης και απεικονιστικών εξετάσεων για τον εντοπισμό της υποκείμενης καρδιαγγειακής κατάστασης που προκαλεί τη συμπίεση του νεύρου.

Παρόμοια Άρθρα