Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει από πολλές και διαφορετικές αιτίες, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή. Είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τον πόνο στο στήθος και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, ειδικά αν ο πόνος είναι έντονος, ξαφνικός ή συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Ακολουθεί μια λίστα με καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος.

1. Έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή)

Το έμφραγμα συμβαίνει όταν η ροή αίματος προς μια περιοχή της καρδιάς μπλοκάρεται, συνήθως από έναν θρόμβο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο στο στήθος που μπορεί να εξαπλωθεί στον αριστερό βραχίονα, τον ώμο, το σαγόνι ή την πλάτη, καθώς και δυσκολία στην αναπνοή και εφίδρωση.

2. Στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι πόνος στο στήθος που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά, συνήθως λόγω αθηροσκλήρωσης. Ο πόνος είναι συχνά περιγραφόμενος ως πίεση ή βάρος στο στήθος που επέρχεται με την άσκηση και φεύγει με την ξεκούραση.

3. Περικαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου, δηλαδή του λεπτού σάκου που περιβάλλει την καρδιά. Ο πόνος είναι συχνά αιχμηρός και χειροτερεύει όταν ξαπλώνετε ή παίρνετε βαθιά ανάσα. Μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και αίσθημα αδυναμίας.

4. Μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του καρδιακού μυός, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών, και δύσπνοια. Συχνά σχετίζεται με ιικές λοιμώξεις. Είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες αιφνίδου θανάτου σε νεαρά άτομα

5. Αορτικός Διαχωρισμός

Ο αορτικός διαχωρισμός συμβαίνει όταν το εσωτερικό τοίχωμα της αορτής διαχωρίζεται, προκαλώντας σοβαρό, διαξιφιστικό πόνο στο στήθος και την πλάτη. Είναι μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

6. Πνευμονική Εμβολή

Η πνευμονική εμβολή συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος φράζει μια πνευμονική αρτηρία. Ο πόνος είναι αιχμηρός και μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοια, ταχυκαρδία και αιμόπτυση. Πάτα εδώ για να μάθεις περισσότερα για την πνευμονική εμβολή.

7. Πνευμονία

Η πνευμονία είναι λοίμωξη στους πνεύμονες που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, ειδικά όταν αναπνέετε βαθιά ή βήχετε. Συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη και βήχα με φλέγμα.

8. Πλευρίτιδα

Η πλευρίτιδα είναι η φλεγμονή της μεμβράνης που περιβάλλει τους πνεύμονες. Ο πόνος είναι αιχμηρός και εντείνεται με την αναπνοή ή τον βήχα.

9. Πνευμοθώρακας

Ο πνευμοθώρακας συμβαίνει όταν αέρας συσσωρεύεται ανάμεσα στον πνεύμονα και το θωρακικό τοίχωμα, προκαλώντας ξαφνικό πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

10. Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

Η ΓΟΠ προκαλεί καύσο στο στήθος λόγω παλινδρόμησης του οξέος του στομάχου προς τον οισοφάγο. Ο πόνος μπορεί να είναι καυστικός και συχνά συμβαίνει μετά το φαγητό.

11. Πεπτικό Έλκος

Το πεπτικό έλκος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς που ακτινοβολεί στο στήθος. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται με το φαγητό ή όταν το στομάχι είναι άδειο.

12. Γαστρίτιδα

Η γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του στομάχου που προκαλεί πόνο στο στήθος και την άνω κοιλιά, συνήθως μετά την κατανάλωση τροφής ή αλκοόλ.

13. Χολοκυστίτιδα

Η χολοκυστίτιδα είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, συχνά λόγω χολόλιθων. Προκαλεί έντονο πόνο στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς, ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί στο στήθος. Πάτα εδώ για να μάθεις περισσότερα για την οξεία χολοκυστίτιδα

14. Παγκρεατίτιδα

Η παγκρεατίτιδα είναι η φλεγμονή του παγκρέατος, που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην άνω κοιλιά και στο στήθος.

15. Οισοφαγίτιδα

Η οισοφαγίτιδα είναι η φλεγμονή του οισοφάγου, συνήθως λόγω ΓΟΠ, και μπορεί να προκαλέσει πόνο ή κάψιμο στο στήθος.

16. Διαταραχή Πανικού

Οι διαταραχές πανικού μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο στο στήθος, μαζί με αίσθημα παλμών, δύσπνοια και φόβο. Συμβαίνει λόγο υπέρμετρης ενεργοποίησης του αυτόνομου συμπαθητικού συστήματος. Συχνά μιμείται τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής.

17. Κοστοχονδρίτιδα ή Σύνδρομο Tietze

Το σύνδρομο Tietze ή η κοστοχονδρίτιδα είναι η φλεγμονή των χόνδρων που συνδέουν τα πλευρά με το στέρνο, προκαλώντας πόνο στο στήθος. Για περισσότερα πάτα εδώ

18. Ερπής Ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας προκαλεί πόνο και εξάνθημα στο δέρμα του θώρακα, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ έντονος πριν εμφανιστεί το εξάνθημα.

19. Καρκίνος του Πνεύμονα

Αν και ο καρκίνος του πνεύμονα αρχικά δε προκαλεί πόνο, σε προχωρημένα στάδια μπορεί να γίνει επώδυνος.Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορει να συνοδεύεται από βήχα με αίμα, απώλεια βάρους και δυσκολία στην αναπνοή.

20. Σπασμός Οισοφάγου

Ο σπασμός του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο στήθος, παρόμοιο με τον πόνο της στηθάγχης ή του εμφράγματος.

21. Χολολιθίαση/Κολικός Χοληφόρων

Η χολολιθίαση (Πέτρες στη Χολή) προκαλεί πόνο στην άνω δεξιά κοιλιά, ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί στο στήθος, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών.

22. Ριζοπάθεια Θωρακικής Σπονδυλικής Στήλης

Η ριζοπάθεια είναι η συμπίεση ενός νεύρου στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, συνήθως αισθητό στη μία πλευρά του σώματος.

23. Μυϊκός τραυματισμός η θλάση

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει από υπερβολική χρήση ή απότομη κίνηση και συνήθως συνοδεύεται από πόνο που εντείνεται με την κίνηση ή την πίεση.

Συμπέρασμα

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείται, καθώς μπορεί να προκύψει από πολλές διαφορετικές αιτίες, μερικές από τις οποίες είναι επικίνδυνες και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση. Εάν εμφανίσετε πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα αν είναι ξαφνικός, έντονος ή συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια για να διαπιστωθεί η αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Παρόμοια Άρθρα