Τι είναι η πυελονεφρίτιδα;

Η πυελονεφρίτιδα είναι ένα είδος ουρολοίμωξης που επηρεάζει τον έναν ή και τους δύο νεφρούς. Είναι μια σχετικά συχνή πάθηση και υπολογίζονται 15-17 περιπτώσεις πυελονεφρίτιδας το χρόνο ανά 10.000 γυναίκες και 3-4 περιπτώσεις ανά 10.000 άνδρες το χρόνο. Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από πυελονεφρίτιδα σε σχέση με τους άντρες λόγω ανατομικών διαφορών.

πυελονεφρίτιδα ανατομια ουροποιτικου

Αιτίες της πυελονεφρίτιδας

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από δύο νεφρούς που φιλτράρουν το αίμα και παράγουν τα ούρα. Τα ούρα περνούν μέσω των δύο ουρητήρων στην ουροδόχο κύστη και από εκεί μέσω της ουρήθρας αποβάλλονται από τον οργανισμό. Τόσο ο γυναικείος κόλπος όσο και η ανδρική βάλανος είναι επικοισμένα από μικροοργανισμούς. Πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς είναι εντερικής προέλευσης, δηλαδή έχουν βρεθεί στην περιοχή από τα κόπρανα. Ο οργανισμός μας προσπαθεί με τους τοπικούς μηχανισμούς άμυνας της περιοχής να αποτρέπει τους οργανισμούς που ζουν στην περιοχή από το να εισβάλουν από το δέρμα στα εσωτερικά όργανα. Σε γενικές γραμμές, ο οργανισμός το καταφέρνει αυτό, αλλά δυστυχώς όχι πάντα, καθότι το ουροποιητικό δεν παύει να αποτελεί ένα ανοικτό σύστημα που επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσω της ουρήθρας ( του ανοίγματος μέσω του οποίου αποβάλλει τα ούρα). Έτσι, κάποιες φορές μικροοργανισμοί μπορούν να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν μολύνσεις. Αυτό λόγω της ανατομίας της γυναικείας ουρήθρας (πιο μικρή σε μήκος σε σχέση με τους άντρες) είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Ανάλογα με το όργανο στο οποίο θα προσβάλουν τα μικρόβια, προκαλούνται διαφορετικές μολύνσεις με διαφορετικό βαθμό βαρύτητας. Έτσι, αν τα μικρόβια περιοριστούν στην ουρήθρα, θα έχουμε ουρηθρίτιδα, μια σχετικά ελαφριά πάθηση. Αν φτάσουν στην κύστη, ο ασθενής θα αναπτύξει κυστίτιδα, μια κάπως πιο βαριά πάθηση. Αν τελικά φτάσουν στα νεφρά, τότε θα προκληθεί πυελονεφρίτιδα, που είναι αρκετά σοβαρή μόλυνση. Η πάθηση αυτή ονομάζεται πυελονεφρίτιδα γιατί ο νεφρός αποτελείται από δύο μέρη: την νεφρική πύελο, που είναι η λεκάνη που μαζεύει τα ούρα πριν πάνε στους ουρητήρες, και το νεφρικό παρέγχυμα, που είναι ο ίδιος ο νεφρός.

Η παθογένεση της πυελονεφρίτιδας ξεκινάει με αποικισμό είτε του κόλπου είτε της ουρήθρας από βακτήρια που βρίσκονται στα κόπρανα. Συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Κακή υγιεινή
  • Ουρολογικές ανωμαλίες
  • Προβλήματα κένωσης της κύστης
  • Χρήση ουροκαθετήρων
  • Διαβήτης
  • Ανοσοκαταστολή

Κοινά μικρόβια που προκαλούν πυελονεφρίτιδα

Πυελονεφρίτιδα συμβαίνει όταν βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος καταφέρνουν να ταξιδέψουν μέσω της ουρήθρας στην κύστη, μετά στους ουρητήρες και τελικά στα νεφρά. Συνηθισμένα βακτήρια που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι εντερικά βακτήρια, όπως:

  • Escherichia coli (E. coli)
  • Klebsiella species
  • Citrobacter species
  • Proteus mirabilis

Συμπτώματα της πυελονεφρίτιδας

Η πυελονεφρίτιδα προκαλεί έντονο πυρετό, ρίγος, κακουχία, και πόνο στην οσφυϊκή χώρα. Μπορεί να υπάρχουν επίσης ενοχλήματα κατά την ούρηση, όπως πόνος, που συχνά προϋπάρχουν του πυρετού κατά 1-2 ημέρες. Ναυτία και εμετός είναι επίσης κοινά συμπτώματα.

Διάγνωση της πυελονεφρίτιδας

Η διάγνωση της πυελονεφρίτιδας γίνεται κλινικά με το ιστορικό και τη φυσική εξέταση. Μια γενική εξέταση ούρων θα δείξει πυοσφαίρια και συχνά αύξηση των νιτρικών. Χρειάζεται επίσης καλλιέργεια ούρων για να καθοδηγήσει την αντιβιοτική θεραπεία.

Απεικονιστικός έλεγχος μπορεί να δείξει φλεγμονή γύρω από τα νεφρά και πιθανές επιπλοκές της πυελονεφρίτιδας, όπως ένα περινεφρικό απόστημα. Μπορεί επίσης να αποκαλύψει κάποιο μηχανικό πρόβλημα, όπως έναν εγκλωβισμένο λίθο που μπορεί να απαιτήσει επείγουσα ουρολογική παρέμβαση.

Θεραπεία της πυελονεφρίτιδας

Η θεραπεία της πυελονεφρίτιδας γίνεται με αντιβιοτικά. Πολλές φορές οι ασθενείς είναι αρκετά άρρωστοι, και λόγω της ναυτίας και του εμετού δεν μπορούν να πάρουν αντιβιοτικά από το στόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χορηγούνται αντιβιοτικά ενδοφλέβια με νοσοκομειακή παρακολούθηση μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να βγουν οι καλλιέργειες που θα καθοδηγήσουν τη θεραπεία από το στόμα. Σε πολύ ελαφρές μορφές πυελονεφρίτιδας, μπορεί να χορηγηθούν απευθείας αντιβιοτικά από το στόμα χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

Επιπλοκές της οξείας πυελονεφρίτιδας

Η πυελονεφρίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του ασθενούς. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν σηψαιμία, βακτηριαιμία, πολυοργανική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ, νεφρική ανεπάρκεια, δημιουργία αποστήματος, περινεφρικό απόστημα, και εμφυσηματική πυελονεφρίτιδα.

Απόστημα δεξιού νεφρού
Στην εικόνα βλέπουμε μια αξονική τομογραφία κοιλίας με σκιαγραφικό. Στον δεξιό νεφρό διακρίνεται μια ευμεγέθης κοιλότητα που περιέχει πύον (απόστημα). Το νεφρικό απόστημα είναι μια πιθανή επιπλοκή της πυελονεφρίτιδας.

Πρόληψη

Η πρόληψη της πυελονεφρίτιδας περιλαμβάνει:

  • Καλή υγιεινή: Σωστός καθαρισμός της περιοχής των γεννητικών οργάνων.
  • Επαρκής ενυδάτωση: Κατανάλωση αρκετού νερού καθημερινά.
  • Αντιμετώπιση των λοιμώξεων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος: Άμεση θεραπεία των ουρολοιμώξεων για την πρόληψη της εξάπλωσης στους νεφρούς.
  • Αποφυγή καθυστέρησης της ούρησης: Τακτική κένωση της κύστης.
  • Κατάλληλη χρήση καθετήρα: Μείωση του χρόνου χρήσης και σωστές αλλαγές 

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το τι μπορείς να κάνεις για να προφυλαχθείς από ουρολοιμώξεις διάβασε αυτό το άρθρο για τη πρόληψη των ουρολοιμώξεων

Συμπέρασμα

Η πυελονεφρίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη των νεφρών που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των θεραπευτικών επιλογών μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της πάθησης. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε πυελονεφρίτιδα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Παρόμοια Άρθρα