Η χολοκυστοκινίνη (Cholecystokinin, CCK) είναι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από τα κύτταρα I του βλεννογόνου του δωδεκαδακτύλου και της νήστιδας. Όταν  τα εξιδεικευμένα αυτά κύτταρα του βλεννογόνου του εντέρου “νιώσουν” την παρουσία λίπους στον γαστρεντερικό σωλήνα θα απελευθερώσουν χολοκυστοκινίνη στην κυκλοφορία του αίματος.  Από εκεί και πέρα η χολοκυστοκινίνη δρά σαν ορμόνη. 

Η Βασική λειτουργία της χολοκυστοκινίνης  

Η πιο βασική λειτουργεία της χολοκυστοκινινης περιγράφεται με το όνομά της.  Χολο-κυστό-κινινη. Κάνει δηλαδή τη Χοληδόχο κύστη που είναι γεμάτη με χολή να κινηθεί και να αδειάσει το περιεχόμενό της στο λεπτό έντερο. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπετε πως με την επίδραση της χολοκυστοκινίνης η χοληδόχος κύστη ( Δηλαδή η κύστη που δέχεται και περιέχει τη χολή) θα συσπαστεί και θα αδειάσει το περιεχόμενο της μέσου ενός  αγγείου που μεταφέρει χολή (δηλαδή ενός χολαγγείου)  του χοληδόχου πόρου στο λεπτό έντερο. 

O Ρόλος της χολοκυστοκινίνης στο γαστρεντερικό  

  • Βοηθάει στην πέψη των τροφών με το να ενεργοποιεί την απελευθέρωση πεπτικών ενζύμων από το πάγκρεας  τα οποία με τη σειρά τους διασπούν  τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. 
  • Προκαλεί σύσπαση της χοληδόχου κύστης και χαλάρωσης του σφιγκτήρα του Oddi  ως απάντηση στη παρουσία λίπους στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα  την απελευθέρωση της χολής στο λεπτό έντερο και στην περαιτέρω πέψη των λιπών που βρίσκονται εκεί. 
  • Ρυθμίζει τη γενική κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα. Ποιο συγκεκριμένα αυξάνει την περίσταλση του εντέρου με αποτέλεσμα οι τροφές να κινούνται προς τα κάτω  
  • Μειώνει  την έκκριση γαστρικού οξέος μετά το γεύμα, και μειώνει την απελευθέρωση του γαστρικού οξέος από το στομάχι στο έντερο. Η μείωση αυτή του γαστρικού οξέος βοηθάει στην περεταίρω απορρόφηση των πρωτεϊνών.  

Ο ρόλος της χολοκυστοκινίνης στον εγκέφαλο 

  • Ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας. Μετά από ένα γεύμα με λιπαρά συνήθως  αυξάνονται τα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης που με τη σειρά τους επιφέρουν ένα αίσθημα πλήρωσης και κορεσμού.  
  • Μεταβάλει τα επίπεδα άγχουςς. Μελέτες έχουν συσχετίσει αυξημένα επίπεδα χολοκυστοκινίνης με διαταραχές άγχους και πανικού.  
Το μόριο της Χολοκυστοκινίνης μία πρωτεΐνης περίπου 33 αμινοξέων.

Παρόμοια Άρθρα