Η Γαλακτική Αφυδρογονάση (LDH) είναι ένα σημαντικό ένζυμο που παίζει ζωτικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Ανακαλύφθηκε από τον Otto Warburg, έναν Γερμανό βιοχημικό, του οποίου η έρευνα στην κυτταρική βιολογία του έδωσε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1931. Ο Warburg ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της LDH στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, το οποίο αποτελεί ένα θεμελιώδες κομμάτι της κυτταρικής βιοχημείας.

Κανονικές Τιμές LDH

Οι κανονικές τιμές της Γαλακτικής Αφυδρογονάσης (LDH) στο αίμα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι τυπικές κανονικές τιμές παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΗλικίαΚανονικές Τιμές LDH (U/L)
Νεογνά160 – 450
Παιδιά140 – 280
Ενήλικες120 – 240

Ο Ρόλος της LDH στο Σώμα

Η Γαλακτική Αφυδρογονάση (LDH) είναι ένα σημαντικό ένζυμο που βοηθάει στην κυτταρική αναπνοή, τη διαδικασία δηλαδή μέσω της οποίας το σώμα μας μετατρέπει τη γλυκόζη (ζάχαρη) από την τροφή που καταναλώνετε σε ενέργεια για τα κύτταρά μας. Όταν τρώμε, το σώμα μας μετατρέπει τη γλυκόζη σε πυροσταφυλικό οξύ μέσω της διαδικασίας της γλυκόλυσης. Εαν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο (όπως κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης) τότε η LDH θα μετατρέψει το πυροσταφυλικό οξύ σε γαλακτικό οξύ. Η LDH είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ενεργοβόρους ιστούς του σωματός μας γιατί διασφαλίζει ότι θα υπάρχει μια συνεχής παροχή ενέργειας στα κύτταρα μας ακόμα και όταν τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά. Η Γαλακτική Αφυδρογονάση (LDH) βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους ιστούς του σώματός μας. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις του ενζύμου βρίσκονται στους μύες, στη καρδία, το συκώτι, τα νεφρά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Όταν κάποιο κύτταρο του οργανισμού μας “πεθάνει” απελευθερώνει στο περιβάλλον του τα περιεχόμενα του, ένα απο αυτά είναι και η LDH. Υπό φυσιολογικές συνθήκες καθώς σχηματίζονται νέα κύτταρα στους ιστούς, το σώμα σας απομακρύνει τα παλαιότερα ή “νεκρά” κύτταρα. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την απελευθέρωση της LDH στο αίμα ή άλλα σωματικά υγρά. Εξαιτίας αυτού, είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια ποσότητα LDH σε ένα δείγμα αίματος ή υγρού ανά πάσα στιγμή.

Συνθήκες που Μπορούν να Προκαλέσουν Αυξημένα Επίπεδα LDH

Αυξημένα επίπεδα LDH στο αίμα μπορεί να υποδεικνύουν διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο κοινές αιτίες:

  • Μυοκαρδιοπάθεια/Έμφραγμα: Καρδιακές βλάβες μπορεί να προκαλεσουν απόπτωση καρδιακών κυττάρων και απελευθερώνοντας LDH στο αίμα.
  • Αιμολυτική Αναιμία: Η διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων απελευθερώνει LDH.
  • Ηπατίτιδα: Η φλεγμονή του ήπατος καταστρέφει τα ηπατικά κύτταρα, αυξάνοντας τα επίπεδα LDH.
  • Κίρρωση: Χρόνια βλάβη στο ήπαρ λόγω αλκοολισμού ή ιογενών λοιμώξεων προκαλεί αυξημένα επίπεδα LDH.
  • Μυοπάθεια ή Μυοσίτιδα: Η καταστροφή των μυϊκών κυττάρων απελευθερώνει LDH στο αίμα.
  • Νεφρική Ανεπάρκεια: Μια Οξεία ή Χρόνια Νεφρική Βλάβη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα τους να αποβάλλουν την LDH του αίματος στα ούρα με επακόλουθη αυξήση των επιπέδων της LDH στο αίμα.
  • Λευχαιμία ή Λέμφωμα: Τα καρκινικά αυτά κύτταρα έχουν υψηλό ρυθμό εναλλαγής, που σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται γρήγορα και πεθαίνουν γρήγορα. Όταν τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν, απελευθερώνουν LDH στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τα επίπεδα του ενζύμου.Η αυξημένη κυτταρική δραστηριότητα και καταστροφή απελευθερώνει LDH.
  • Μεταστατικός Καρκίνος: Η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή LDH είτε απ τον υψηλό ρυθμό εναλλαγής των καρκινικων κυττάρων είτε από την καταστροφή υγιών κυττάρων.
  • Λοιμώξεις: όπως η Ιογενής Ηπατίτιδα, η Μονοπυρήνωση (Ιός Epstein-Barr) η Σήψη, η Πνευμονία ο ιός του HIV
  • Η Έλλειψη βιταμίνης Β12: μπορεί να προκαλέσει μεγαλοβλαστική αναιμία, όπου τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να διαιρεθούν σωστά και καταστρέφονται. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει LDH στο αίμα, αυξάνοντας τα επίπεδά του.

Αύξηση LDH χωρίς Παθολογικές Αιτίες

Υπάρχουν και μερικές μη παθολογικές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα LDH:

  • Έντονη Άσκηση: Η σωματική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση των επιπέδων LDH.
  • Εγκυμοσύνη: Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα LDH.
  • Αιμόλυση Δείγματος: Αν το αίμα κατά τη λήψη δείγματος αιμολυθεί, τα επίπεδα LDH μπορεί να φαίνονται αυξημένα.

Εξετάσεις που Μπορεί να Ζητήσει ο Γιατρός για τη Διερεύνηση Αυξημένων Επίπεδων LDH

Εάν τα επίπεδα της LDH είναι αυξημένα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια σειρά από επιπλέον εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία:

  1. Πλήρης Αιματολογικός Έλεγχος (CBC):
    • Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αιμολυτικής αναιμίας ή λευχαιμίας.
  2. Εξετάσεις Ηπατικής Λειτουργίας:
    • Περιλαμβάνουν AST, ALT, και ALP, που βοηθούν στην αξιολόγηση της υγείας του ήπατος και μπορούν να ανιχνεύσουν ηπατίτιδα ή κίρρωση.
  3. Εξετάσεις Νεφρικής Λειτουργίας :
    • Περιλαμβάνουν την ουρία και τη κρεατινίνη για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας.
  4. Καρδιολογικός Έλεγχος:
    • Ένας υπέρηχος καρδιάς ή ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας και την ανίχνευση καρδιακών προβλημάτων.
  5. Απεικονιστικές Εξετάσεις:
    • Υπέρηχος, αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την απεικόνιση των εσωτερικών οργάνων και την ανίχνευση ανωμαλιών ή όγκων.
  6. Εξετάσεις για Καρκινικούς Δείκτες:
    • Ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να ανιχνεύσουν συγκεκριμένους δείκτες που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Συμπέρασμα

Η LDH είναι ένα ζωτικό ένζυμο που αντανακλά την κατάσταση των κυττάρων του σώματος. Οι αυξημένες τιμές LDH μπορεί να υποδηλώνουν μια ποικιλία καταστάσεων, από κυτταρική καταστροφή έως σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η έγκαιρη ανίχνευση και διερεύνηση των αιτίων αυξημένων επιπέδων LDH είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών και την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Παρόμοια Άρθρα