Η μέτρηση της ουρίας πλάσματος είναι μία από τις πιο συχνά πραγματοποιούμενες εξετάσεις στη σύγχρονη ιατρική πρακτική. Είναι μέρος των ρουτίνας βιοχημικών εξετάσεων που εκτελούνται σχεδόν κάθε φορά που γίνεται αιματολογικός έλεγχος. Σε πολλές περιπτώσεις, τα επίπεδα της ουρίας μπορεί να είναι αυξημένα χωρίς να προκαλούν εμφανή συμπτώματα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει απορίες στους ασθενείς. 

Τι Είναι η Ουρία Πλάσματος; 

Η ουρία είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται καθημερινά για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών. Η ουρία παράγεται στο συκώτι ως τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών και αποβάλλεται μέσω των νεφρών. Αυξημένα επίπεδα ουρίας μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα με τη λειτουργία των νεφρών, τα οποία μπορεί να είναι είτε οξεία, όπως η αφυδάτωση, είτε χρόνια, όπως η χρόνια νεφρική νόσος. 

Αυξημένα Επίπεδα Ουρίας: Τι Μπορεί να Συμβαίνει; 

Ας δούμε μερικούς από τους πιο κοινούς λόγους που μπορεί να είναι αυξημένα τα επίπεδα της ουρίας και πώς μπορούμε να τα αξιολογήσουμε: 

  1. Ανασκόπηση Φαρμάκων: Ο πρώτος έλεγχος που πρέπει να γίνει είναι η ανασκόπηση των φαρμάκων που λαμβάνετε. Διουρητικά φάρμακα, όπως η φουροσεμίδη (Lasix) ή η υδροχλωροθειαζίδη, μπορεί να είναι η αιτία της αύξησης της ουρίας. Αν παίρνετε αυτά τα φάρμακα, ίσως χρειαστεί να προσαρμοστεί η δόση ή να διακοπούν προσωρινά. Επίσης, αν λαμβάνετε κορτιζόνη ή άλλα κορτικοστεροειδή, αυτά μπορεί να είναι υπεύθυνα για την αύξηση της ουρίας. 
  1. Έλεγχος για Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες αυξημένης ουρίας. Για να αξιολογηθεί αν η αιτία είναι η αφυδάτωση, θα κοιτάξουμε την αναλογία της ουρίας προς την κρεατινίνη του ορού. Εάν η αναλογία είναι πάνω από 20, είναι πιθανό να πρόκειται για αφυδάτωση. Επιπλέον, το ιστορικό και η φυσική εξέταση μπορεί να αποκαλύψουν ενδείξεις αφυδάτωσης, όπως παρουσία διάρροιας ή εμετού τις προηγούμενες ημέρες, ταχυκαρδία, ορθοστατική υπόταση και μειωμένα ή συμπυκνωμένα ούρα. Η ανάλυση ούρων μπορεί επίσης να βοηθήσει, δείχνοντας αυξημένη πυκνότητα ούρων (Ειδικό Βάρος πάνω από 1,025), που υποδηλώνει αφυδάτωση. Συχνά, συνυπάρχουν και άλλες ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Η μέτρηση ηλεκτρολυτών στα ούρα και ο υπολογισμός της κλασματικής απέκκρισης του νατρίου και της ουρίας μπορεί να βοηθήσει αν υπάρχουν αμφιβολίες. 
  1. Χρόνια Νεφρική Νόσος: Εάν η αναλογία ουρίας προς κρεατινίνη δεν είναι πάνω από 20, αλλά και οι δύο τιμές είναι αυξημένες, αυτό μπορεί να υποδηλώνει χρόνια νεφρική νόσο. Οι ασθενείς με υποκείμενες καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή η μη ελεγχόμενη υπέρταση είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτήν την κατάσταση. Εάν η αιτία της αύξησης της ουρίας είναι η χρόνια νεφρική νόσος, τότε είναι δύσκολο να βελτιωθούν αυτοί οι δείκτες με απλή ενυδάτωση και εάν δεν βρεθεί και αναστραφεί η αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου, η κατάσταση θα  θα επιδεινωθεί προοδευτικά. Αν ο γιατρός σας υποπτεύεται χρόνια νεφρική νόσο, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει περαιτέρω έλεγχο. 
  1. Διακοπή Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ): Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία. Αν λαμβάνετε τέτοια φάρμακα, ίσως θα πρέπει να διακόψετε τη χρήση τους και να επαναληφθεί η μέτρηση των επιπέδων ουρίας μετά από λίγες μέρες. 
  1. Αύξηση Πρόσληψης Υγρών: Εάν η αφυδάτωση είναι η πιθανή αιτία και δεν πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να σας δοθεί οδηγία για αυξημένη πρόσληψη υγρών και να επαναληφθούν οι εξετάσεις μετά από λίγες μέρες. Ωστόσο, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η αύξηση της πρόσληψης υγρών μπορεί να είναι επιβλαβής και πρέπει να γίνεται προσεκτικά και υπό ιατρική καθοδήγηση. 
  1. Αιμορραγία Ανώτερου Γαστρεντερικού: Μια άλλη πιθανή αιτία αύξησης της ουρίας είναι η ανώτερη γαστρεντερική αιμορραγία. Όταν το αίμα απορροφάται από το γαστρεντερικό σύστημα, αυτό οδηγεί σε αύξηση της ουρίας. Αυτό πρέπει να υποψιαζόμαστε όταν η ουρία είναι σημαντικά αυξημένη χωρίς σαφή εικόνα αφυδάτωσης. Ιδιαίτερα ανησυχητικό για αιμορραγία γαστρεντερικού είναι εάν τα λοιπά εργαστηριακά ευρήματα περιλαμβάνουν μικροκυτταρική αναιμία και χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή φερριτίνης, ενώ ο ασθενής μπορεί να αναφέρει μαύρα κόπρανα. 
  1. Καταβολικές Καταστάσεις: Σε κλινήρεις και υποσιτισμένους ασθενείς, μια αύξηση της ουρίας μπορεί να είναι απλά από την καταβολική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. 

Συμπέρασμα 

Η αύξηση των επιπέδων της ουρίας μπορεί να οφείλεται σε πολλές και ποικίλες αιτίες. Η προσεκτική αξιολόγηση από έναν ιατρικό επαγγελματία είναι απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάστασή τους και να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές. 

Παρόμοια Άρθρα